Tütün 4.000′den fazla kimyasal içerir, bunların birçoğunun vücudumuz dolayısıyla sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri vardır. Sigara tütünündeki üç ana bileşenin, bu olumsuz etkilerin çoğuna neden olduğu bilinmektedir.
■ Nikotin, sigaradaki bağımlılık yapıcı maddedir. Akciğerlerden hızla kan dolaşımına karışır ve yaklaşık yedi saniyede beyne ulaşır. Merkezi sinir sistemini uyaran nikotin, kalp hızını ve kan basıncını (tansiyonu) yükseltir. Yağlı tortuların kan daman duvarlarına yapışmasını sağlar, böylece kalp kasını destekleyen atardamarların daralmasına neden olur. Nikotin, aynı zamanda inme ve kalp krizine katkıda bulunan kanın pıhtılaşmasını da hızlandırır.
■Tar (katran), 1000′den fazla kimyasalın karışımıdır. Çeşitli tahriş edici maddeleri ve bilinen en az 60 kanserojeni (kanser üreten madde) içerir. Sigara içtiğinizde ciğerlerde ve solunum sisteminde depolanan tar yavaş yavaş tüm vücuda yayılır. Bu durum, akciğer kanserinin yanı sıra ağız, yutak, gırtlak, özafagus (yemek borusu), idrar kesesi, pankreas ve böbrek kanseri riskini artırabilir.
■ Karbonmonoksit, kanın vücutta taşıyabildiği oksijen miktarını azaltarak hemoglobindeki oksijenin yerini alır. Böylece dokular, hücreleri sağlıklı tutmak için gereksinim duydukları oksijenden yoksun kalır.
Sigaranın Cilde Etkisi: Sigaranın Cilde Zararları Nelerdir?
Sigara içenlerle içmeyenlerin ciltlerinin karşılaştırıldığı bilimsel çalışmaların sonuçları iç karartıcıdır.
■ Kırışıklıklar: İncelemeler, sigara içenlerde kırışıklıkların içmeyenlere göre çok daha fazla olduğunu göstermiştir. Araştırmalardan bazıları, günde 20 adet sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre yaklaşık beş kat daha derin ve dikkat çeken kırışıklıklara sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu farkın bazı nedenleri vardır. Sigara içmek, derideki kolajen ve elastin liflere zarar verir böylece derinin sıkılığı ve esnekliği azalır. Ayrıca devamlı olarak dudakların büzülmesi ve gözlerin kısılması, sigara içenlerin dudak ve göz çevresinde ve alınlarında çizgilerin ortaya çıkmasına neden olur.
■ Deri Rengi ve Dokusu Sigara içenlerin ciltlerini etkileyen yalnızca kırışıklıklar değildir. Yüzleri genelde solgun ve gri görünür, burun ve yanaklarda çatlak damar diye bilinen minik kan damarları daha belirgindir. Bunun nedeni, sigara içmenin dolaşımı bozmasıdır. Yine kolajen ve elastinin bozulmasına bağlı olarak cilt, tıpkı güneşe fazla maruz kalan insanlarda olduğu gibi kalmlaşabilir ve sertleşip esnekliğini kaybedebilir.
■ Cilt Kanseri: Sigara içenler, daha fazla yassı hücreli karsinom -cilt kanseri- riski taşır ve bu kişilerde tedaviden sonra kanserin yinelenme oranı daha yüksektir. Sigara içenlerin, ameliyat gibi bir müdahaleden sonra yaraları daha geç iyileşir. Bunun nedeni, büyük olasılıkla nikotinin kan damarlarını daraltarak dokulara giden kan miktarını azaltmasıdır.
SİGARA İÇMENİN DİĞER ZARARLI ETKİLERİ
Sigara içmenin cildinize yansıyabilecek başka kötü etkileri de vardır:
■ Sigara içmek, soluma kapasitenizi engeller. Böylece dolaşımınız baskılanarak cilt hücreleriniz oksijenden yoksun kalır.
■ Sigara içmek, serbest radikal etkinliğini artırır. Bu durum cildinize zarar verebilir.
■ Sigara içmek, cildin sağlıklı görünmesi için çok gerekli olan C vitamini dokularını tüketir. Bir sigaranın yaklaşık 25 mg C vitaminine zarar verdiği ve sigara içenlerin C vitamini eksikliği belirtisi gösterme olasılıklarının, sigara içmeyenlere göre 2-3 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.
Konunu anahtar kelimeleri: sigaranın cilde zararları nelerdir,sigara ve cilt,sigara cilt,sigara içmenin zararları nelerdir,sigaranın cilde verdiği zararlar,sigaranın cilde zararları,sigaranın cilde etkileri,sigaraNIN CİLDE ETKİSİ,sigaranın ciltteki etkileri,sigaranın zararları nelerdir
alıntıdır..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder