Saçın yaş ilerledikçe rengini kaybederek kırlaşması normaldir. Ancak zamansız beyazlama bir sorundur. Saç vücudun bir parçasıdır. Sadece farklı hücreler içerdiğinden doku farklılığı vardır.
Saça renk veren maddeleri salgılamak, saçların parlak olması ve beslenmesi derinin sağlığına bağlıdır.
Beslenme yetersizliği ile oluşan saç beyazlamalarında B vitaminleri, demir, bakır, iyotun yetersiz alınması yatmaktadır.Saçların zamansız beyazlamasının nedenleri çeşitlidir. Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanısıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Saçı erken beyazlamaya başlayanlar A,E,C vitaminlerini tüketmeli, ekşi besinler yemelidir. Karaciğer için faydalı olan balık yağı alınmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeler ve havuç gibi beta karoten içeren besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Proteinlere önem verilmeli, kırmızı et, yoğurt, karnıbahar, ayçekirdeği ve domatese beslenme programında düzenli olarak yer verilmelidir.
Aklaşan saçlar için en etkili bitkilerden biri bektaşi üzümüdür. Bektaşi üzümü küçük parçalara kesilerek tercihen gölge bir yerde kurutulur. Hindistan cevizi yağı ile birlikte kavrulur. Kavrulan meyveler suya koyulur ve bir gece bekletilir. Saçın son durulama suyu olarak saça masaj yapılarak yedirilir. Yine bektaşi üzümü ile yapılan bir başka tarif şöyledir: Taze bektaşi üzümü suyu sıkılır 1 yemek kaşığı üzüm suyu, 1 çay kaşığı badem yağı ve birkaç damla limon suyu ile karıştırılarak saçlara düzenli olarak masaj yapılır.
Bir başka yöntem horoz ibiği çiçeğidir. Çiçeğin mor kısımları iyice ezilerek suyu çıkarılır ve saçlara yedirilerek masaj yapılır.
Köri bitkisinin yaprakları da beyazlamayı önlemekte başarılıdır. Köri yemeklerde baharat olarak kullanılabildiği gibi, yaprakları ezilerek lapa yapılıp saça uygulanarak durulanabilir.
Yine bitkisel bir çözüm olarak yeşil kabak önerilmektedir. Kabak dilimlenerek kurutulmalı ve aynı bektaşi üzümünde olduğu gibi hindistan cevizi yağı ile kavrulmalıdır. kavrulan kabaklar yağ ile birlikte püre yapılarak saça masaj uygulanır.
Saçların erken beyazlamaması için bol bol tereyağı tüketilmelidir. Ayrıca haftada bir kez saçlara tereyağı ile masaj yapılmalı ve sonra saçlar yıkanmalıdır.
Badem yağı ile saçlara ve kafa derisine masaj yapmak önerilen başka bir yöntemdir.
Bir diğer yöntem defne yaprağı kullanmaktır. Bir miktar defne yaprağı, süt kreması ile hamur yapılarak saça uygulanır. 15-20 dakika saçta bekletildikten sonra yıkanır ve ılık su ile durulanır. Eğer bulunabiliyorsa tesbih ağacı yağının üzerine uygulamak etkiyi arttırmaktadır.
Sabah kahvaltılarında düzenli olarak yoğurt ve bal yemek, kabak çekirdeği yemek saçların koyu çıkmasını sağlamaktadır.
Saçlar yıkandıktan sonra son durulama suyu olarak demlenmiş çay kullanılabilir.
Saçların beyazlamasını önlemek ve renklerini canlandırmak için bazı yerlerde pişirilen yılanbalığı yağının saçlara sıvanması yöntemi de kullanılmaktadır.
Erken beyazlamaların önüne geçmek için bol miktarda bakır takviyesi yapılmalı, stresten kaçınılmalı ve kimyasallar içeren saç boyaları kullanılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder